Hoe lang duurt diploma A?

Hoe lang duurt het voor mijn kind diploma A heeft? Dat is zo’n beetje de meest gestelde vraag aan de zwemlesaanbieder als kinderen voor het eerst op zwemles gaan. Misschien is het zwemdiploma wel hét belangrijkste diploma dat je kind in zijn of haar leven haalt. Dan is daar de tijd voor nemen om het goed te leren wel een must. Maar het is uiteraard logisch dat je een indicatie wil hebben als ouder, zodat je je hierop kunt voorbereiden.

Miki blij met zwemdiploma zwemles

Hoeveel zwemlessen voor diploma A?

De meeste kinderen doen zo’n 48-50 klokuren over het halen van zwemdiploma A. Vaak duurt zwemles geen klokuur, maar bijvoorbeeld drie kwartier. Omgerekend in zwemlessen van drie kwartier zijn dat ruim 75 lessen. Wanneer je kind een keer per week naar zwemles gaat, betekent dat dus dat je zo’n anderhalf jaar bezig bent. Tien procent van de kinderen haalt het diploma sneller en nog eens tien procent doet hier langer over. Het B-diploma en C-diploma zijn vaak sneller behaald: na twaalf en nog eens twaalf hele uren.

Hoevaak zwemles per week?

Voor het behalen van het A-diplma maakt het niet veel uit of je twee keer per week gaat, of zelfs drie keer. Uiteindelijk maakt je kind ongeveer hetzelfde aantal zwemuren. De zwemslagen moeten namelijk echt in de 'spiergeheugen' van het kind komen en dit vraagt om veel herhaling. Uiteraard is je kind in een kortere periode klaar als het 2 of 3 keer in de week zwemt, of door middel van een 'turbocursus'.

Hoe kan ik zorgen voor zo min mogelijk vertraging?

Als je wil dat je kind zo vlot mogelijk leert zwemmen en daarbij geen onnodige vertraging op loopt, is het handig om het volgende te weten: Hoe meer druk je op je kind legt, hoe minder vertrouwen het kind zal voelen. Hierdoor zal het traject eerder vertraging oplopen dan versnelling, dus wees RELAXT, heb vertrouwen! Als je merkt dat je kind toch nog niet toe is aan de zwemlessen en bijvoorbeeld nog wat angstig is, oefen dan eerst samen in het zwembad om meer vertrouwen te creëeren. Dit kan een hoop zwemlessen en frustraties schelen.

Toen ik de zwemprestatie los liet en met meer ontspanning en plezier naar de zwemlessen ging met mijn dochter, ontstond er rust, vertrouwen en daardoor leerde ze veel fijner en vlotter.

Michelle Spaans

Waardoor kan er vertraging ontstaan?

Er kan vertraging ontstaan tijdens het zwemtraject als:

  • je kind (nog) waterangst heeft, of jij zelf als ouder en dit (vaak onbewust) overbrengt op je kind.
  • je kind (of jij als ouder) geen vertrouwen heeft in de zwemonderwijzer.
  • je als ouder niet betrokken bent en weinig ondersteuning geeft tijdens het leren zwemmen.
  • de lesgroep heel groot is en je ziet dat er weinig aandacht is voor jouw kind en dit bijna elke les.
  • je kind te jong is gestart met zwemles en nog te speels is en te snel afgeleid.
  • je kind moeite heeft met de motorische ontwikkeling.
  • je kind moeite heeft met het aanleren van een bepaalde zwemtechniek.
  • je kind regelmatig last heeft van bijvoorbeeld oorontsteking.
  • e.d.

Leren zwemmen kost tijd

Leren zwemmen kost tijd, net zoals alles wat we nieuw aanleren. Hoe meer rust en tijd je er voor neemt, hoe vlotter het (meestal) zal verlopen. Hierdoor zal je kind en jij ook zelf als ouder er veel meer plezier aan beleven!

BE RELAXT en het komt goed 🙂

Meer lezen?

Meer lezen over dit onderwerp en over hoe je jouw kind SUPER kan ondersteunen tijdens de zwemlessen, zodat er zo min mogelijk vertraging ontstaat?

Het zwemboek is een speciaal hulpmiddel die voor ouders en kinderen is ontwikkeld. Onmisbaar voor iedere ouder die de beste voorbereiding en ondersteuning wil.