Hoe lang duurt diploma A?

Hoe lang duurt het voor mijn kind diploma A heeft? Dat is zo’n beetje de meest gestelde vraag aan de zwemnschool als kinderen voor het eerste op zwemles gaan. Misschien wel hét belangrijkste diploma dat je kind in zijn of haar leven haalt is toch wel het zwemdiploma A. Al van baby af aan worden cursussen gegeven om kinderen te laten wennen aan in het water zijn. In Nederland is er ook gewoon heel veel water, dus is het belangrijk dat een kind op dat gebied zelfredzaam is. Maar wat kost het om het zwemdiploma A te halen?

Hoeveel zwemlessen voor diploma A?

De meeste kinderen doen zo’n 48 klokuren over het halen van zwemdiploma A. Vaak duurt zwemles geen klokuur, maar bijvoorbeeld drie kwartier. Omgerekend in zwemlessen van drie kwartier zijn dat 75 lessen. Wanneer je kind een keer per week naar zwemles gaat, betekent dat dus dat je zo’n anderhalf jaar bezig bent. Tien procent van de kinderen haalt het diploma sneller en nog eens tien procent doet hier langer over. Het B-diploma en C-diploma zijn vaak sneller op zak: na twaalf en nog eens twaalf hele uren.

Hoevaak zwemles per week?

Voor het behalen van het A-diplma maakt het niet veel uit of je twee keer per week gaat, of zelfs drie keer. Uiteindelijk maakt je kind ongeveer hetzelfde aantal zwemuren. Wel is het zo dat de Nationale Raad Zwemveiligheid vindt dat de heel korte zwemcursussen het gevolg hebben dat kinderen snel leren zwemmen, maar dit ook weer snel verleren, omdat het simpelweg te snel is aangeleerd.