Hoe snel heeft mijn kind het zwem-ABC compleet?

Als het Zwemdiploma A eenmaal behaald is, zijn Zwemdiploma B en C ook binnen bereik. Diploma A duurt het langst, daarna gaat het sneller. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48-50 klokuren. Voor diploma B staan nog eens 12 klokuren, en voor C nog 12 klokuren.

De jongste zwemjuf van Nederland in het zwembad

A diploma duurt het langst

Waarom duurt het behalen van het eerste zwemdiploma het langst? Als je kind start met zwemles heeft het nog helemaal geen ervaring met de zwemtechnieken. Voor het A diploma moet alles nieuw worden aangeleerd. Dit kost simpelweg gewoon veel tijd. De zwemslagen moeten echt 'erin' slijten en veel worden herhaald. En het gaat niet om 1 vaardigheid, het zijn er meerdere. Om het B en C diploma te behalen zijn in verhouding veel minder lessen nodig, omdat je kind dan al alle basisvaardigheden en zwemslagen beheerst. Deze basis wordt verder versterkt (de afstanden worden langer, de kledingeisen zwaarder) en er worden extra vaardigheden aangeleerd, welke kinderen vlot kunnen oppakken doordat ze geen waterangst meer hebben en een sterke zwembasis.

Grote verschillen tussen kinderen

Er zijn grote verschillen tussen kinderen in Nederland. De totale duur hangt deels af van kenmerken van de kinderen. Zo duurt het soms even voordat een zich vertrouwd voelt in water (geen angst) en pikt het ene kind de techniek van een zwemslag makkelijker op dan de ander. Daarnaast is de kwaliteit van de lesgevers cruciaal. Het goed kunnen aansluiten als lesgever op de verschillende kinderen in de groep vraagt veel kennis en expertise. Factoren die het leren zwemmen kunnen vertragen, kun je lezen in de blog: Factoren die het zwemtraject vertragen.

''Ieder kind is uniek. Kijk niet naar andere kinderen want ieder kind zwemt in zijn eigen tempo. Blijf genieten van jouw kind en het bewegen op zwemles, de zwemdiploma's zijn mijlpalen!''

Gaby Hopma - teamleider zwemonderwijs

Alles weten over zwemles voor je kind?

Hoe snel je kind het ABC diploma compleet heeft hangt dus van veel factoren af. Blijf positief, betrokken en geef je kind de benodigde tijd.

Meer lezen over zwemles voor je kind? Het zwemboek is een speciaal hulpmiddel dat voor ouders en kinderen is ontwikkeld. Onmisbaar voor iedere ouder die de beste voorbereiding en ondersteuning tijdens de zwemlessen wil.