Kan ik mijn kind helpen met zwemles?

Kan ik mijn kind helpen met zwemles? Dat is wat veel ouders zich afvragen. Gelukkig kan dat en het is niet alleen gemakkelijk, het is ook nog eens heel erg leuk. Je helpt je kind het beste met zwemles door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen en leg vooral geen druk, maar maak het samen zwemmen leuk. Ga van de glijbaan, spetter flink in het rond of doe spelletjes.

Je kind helpen met zwemles met spelletjes

Je helpt je kind dus met zwemles door spelletjes te doen in het zwembad. Er staan veel leuke vormen in het zwemboek. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen en maakt uiteindelijk de zwemles makkelijker! In de 'succes-driehoek' hieronder afgebeeld, zie je ook dat het behalen van het zwemdiploma optimaal bereikt kan worden als de zwemonderwijzer, kind en ouder samenwerken. Bij een samenwerking heb je inzet, vertrouwen, respect en zeker ook geduld nodig.

succesbubbels zwemles: ouder, kind en zwemonderwijzer

Word een SUPER papa of - mama

Door betrokken te zijn als ouder bij het leren zwemen van je kind, zal het traject fijner verlopen en je kind met meer zelfvertrouwen een zwemdiploma halen. Oefen en ondersteun dus op een relaxte manier en word een SUPER papa of -mama! Als je als ouder minder betrokken bent bij het zwemtraject en/of je oefent zo goed als niet, kan het traject mogelijk vertraging oplopen en het behalen van het zwemdiploma langer duren.

5 Tips om je kind te helpen met leren zwemmen

  • Als je kind naar zwemles gaat, zorg er dan voor dat de tijd ervóór ontspannen is. Ga op tijd van huis weg, zodat jullie niet hoeven te haasten. Kom de allereerste keer iets eerder dan de anderen. Zo kan je kind zichzelf goed voorbereiden.
  • Oefen voordat je kind op zwemles gaat de ‘douchetest’. Deze kun je vinden in het zwemboek.
  • Zorg voor contact met de zwemonderwijzer of coördinator op de zwemzaal (niet wekelijks, maar bijvoorbeeld een keer per 1 a 2 maanden).
  • Bezoek regelmatig het zwembad en herhaal oefeningen die je kind al kan, op deze manier krijgt je kind meer vertrouwen en leer je niet ‘verkeerde’ technieken aan. Iets afleren is namelijk moeilijker dan aanleren. Vooral dus sterker maken en oefenen wat je kind al kan.
  • Leg geen druk op het traject en vooral niet direct op je kind. Je mag best kritisch zijn naar de gegeven zwemlessen, maar zorg ervoor dat je naar je kind toe altijd vertrouwen uitstraalt en positief bent.

''Als ouder kun je soms vragen bewaren uit angst dat je 'lastig' gevonden wordt. Stel vragen wanneer je ze hebt en blijf in contact met elkaar. Leren zwemmen doe je samen.''

Nicolette Smale - Visie op zwemles

Wat je beter niet doet bij het leren zwemmen

  • Druk leggen op de prestatie, je kind pushen.
  • Negatief praten over de lessen of zwemonderwijzer waar je kind bij is.
  • In termen praten als; eng, bang, moeilijk etc. Probeer positieve woorden te gebruiken.
  • Als je als ouder bijvoorbeeld zelf angst hebt voor water, of je kan niet zwemmen, probeer er dan bewust van te zijn dat je deze angst niet onnodig en onbedoeld doorgeeft aan je kind.
  • Vergelijk je kind niet met andere kinderen (ook niet met oudere broer of zussen).

Alle kinderen leren zwemmen

Geef je kind de tijd. Veel tijd. Overhaast het niet, en verwacht ook niet dat je kind binnen 6 maanden een zwemdiploma haalt. Ook al is het in aanleg een sportief type. Alle kinderen leren zwemmen; hoe dan ook. Maar gun ze wel hun eigen tempo.

Hoe meer je samen van het water geniet, hoe meer plezier je kind heeft in het (leren) zwemmen. Zo zal het ook sneller vooruit gaan op weg naar het diploma. Maar bedenk dat het helemaal niet ongewoon is als het anderhalf jaar duurt. Zeker als je kind nog heel jong is.

Help je kind met leren zwemmen

Het zwemboek is een hulpmiddel dat speciaal voor ouders met kinderen op zwemles is ontwikkeld. Onmisbaar voor iedere ouder die de beste voorbereiding en ondersteuning wil.