Kan ik mijn kind helpen met zwemles?

Kan ik mijn kind helpen met zwemles? Dat is wat veel ouders zich afvragen. Gelukkig kan dat, en het is niet alleen gemakkelijk het is ook nog eens heel erg leuk.
Je helpt je kind het beste met zwemles door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen en maakt de zwemles makkelijker!

Maak je kind zelf watervrij

Je kind helpen met zwemles

Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

5 Tips om je kind te helpen met leren zwemmen

  • Als een kind naar zwemles moet, zorg er dan voor dat de tijd ervóór ontspannen is. Ga op tijd van huis weg, zodat u zich niet hoeft te haasten. Kom de allereerste keer iets eerder dan de anderen. Zo kan het kind goed zien wat er allemaal gebeurt.
  • Praat met je kind over deze belevenis. Bevestig dat hij of zij nu groot is en spreek je kind ook zo aan. Hij of zij heeft dus geen ‘handjes’ meer maar ‘handen’. Er is immers een gigantische stap gezet.
  • Beloon uw kind steeds als het een dappere of knappe prestatie geleverd heeft in het water. Prijs het de hemel in, ook al duurde de prestatie maar 3 seconden en had je geeneens tijd om met je ogen te knipperen.

Wat je beter niet doet bij het leren zwemmen

  • Zet uw kind niet onder druk om iets te doen wat het niet wil of niet durft. Dus niet pushen, want dat werkt niet. Het heeft geen zin als een kind al zenuwachtig wordt in het kleedhokje.
  • Maak het zwemmen niet tot een rottige ervaring, maar zorg dat het leuk blijft. Als een kind klaagt over kou of andere pijntjes, stop dan gewoon. Ga ook nooit schreeuwen in het water.

Tot slot

Geef je kind de tijd. Veel tijd. Overhaast het niet, en verwacht ook niet dat uw kind binnen 6 maanden een zwemdiploma haalt. Ook al is het in aanleg een sportief type. Alle kinderen leren zwemmen; hoe dan ook. Maar gun ze wel hun eigen tempo.

Hoe meer je samen van het water geniet, hoe meer plezier je kind heeft in het (leren) zwemmen. Zo zal het ook sneller vooruit gaan op weg naar het diploma. Maar bedenk dat het helemaal niet ongewoon is als het anderhalf jaar duurt. Zeker als je kind nog heel jong is.