Wat is de beste leeftijd om te starten met zwemles?

De beste startleeftijd voor zwemles is voor ieder kind anders en heeft te maken met meerdere factoren, maar gemiddeld gezien is 5 jaar een fijne leeftijd om te starten. Kinderen hebben dan waarschijnlijk hun draai al op school gevonden, waardoor er ruimte en energie over is om te starten met iets nieuws, bijvoorbeeld zwemles. Tijdens de zwemles is er aandacht en focus nodig. Als je kind er al een hele schooldag op heeft zitten en hier nog echt moe van is aan het einde van de dag, moet je je afvragen of het zinvol is om de zwemles er achteraan te plakken. Vandaar dat vanaf 5 jaar effectiever is.

Zusje van de jongste zwemjuf in het zwembad

Wanneer kan eerder starten met zwemles wel handig zijn?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aan het water woont en je je kind zo snel mogelijk op zwemles wil hebben om in ieder geval de zelfredzaamheid te vergroten. Kies in dat geval bij voorkeur voor zwemlessen die al beginnen in diep zwemwater, zodat ook echt eerst die zelfredzaamheid gestimuleerd wordt en daarna pas de zwemslagen en het diploma. Het kan ook zijn dat er al een oudere broer of zus op zwemles zit en dat het logistiek heel handig is als het jongere broertje of zusje ook tegelijkertijd zwemles heeft. Mogelijk is je kind motorisch vaardig en al heel vrij in het water en vind je het als ouder niet erg als je kind er wat langer over doet (vanwege de jongere startleeftijd). Je ziet het tevens als een sportactiviteit.

Wanneer is je kind klaar voor zwemles?

Als je kind thuis al volledig onder de douchestraal durft te staan en wellicht in bad lekker onder water gaat met het hoofd, dan weet je in ieder geval dat er geen waterangst is. Meestal kun je op vakantie ook zien dat je kind blij is in en vooral ook ONDER water.

Als je kind alle oefeningen van de watervrijwaaier kan, weet je ook dat hij watervrij is en klaar om te leren zwemmen.

Door de watervrijwaaier was mijn kind goed voorbereid op de eerste zwemles en ging ze met vertrouwen van start!

Martine Anholts uit Roelofarendsveen

Wanneer je beter nog even kan wachten

  • Bij extreme waterangst
  • Bij een motorische achterstand
  • Bij regelmatig oorontsteking
  • Als je merkt dat je nog geen rust en ruimte in je wekelijkse ritme binnen het gezin hebt, want in een stressvolle week de zwemlessen proppen is geen aanrader…

Ieder kind is anders

Kijk naar je eigen kind en je persoonlijke situatie, ieder kind en iedere situatie is anders! En als je merkt dat je kind al wel is gestart en het werkt (nog) niet, heroverweeg dan je keuze en kijk of het beter is om door te gaan of om een tijdelijke break in te lassen en de zwemlessen later weer op te pakken. Soms werkt dat magisch!

Wil je meer weten?

Wil je meer lezen over dit onderwerp en over hoe je jouw kind SUPER kan voorbereiden op de zwemlessen? Het zwemboek is een nuttig hulpmiddel dat speciaal voor ouders en kinderen is ontwikkeld. Onmisbaar voor iedere ouder die de beste voorbereiding en ondersteuning wil!